lipiec 02,2021

Żywność ekologiczna – z czym to się właściwie je?

W ciągu ostatnich lat żywność ekologiczna stała się coraz bardziej popularna.

Pochodzi ona z naturalnych upraw i hodowli. Jest wytwarzana bez używania sztucznych nawozów, pestycydów oraz środków wspomagających wzrost roślin i zwierząt.

Produkty żywności ekologicznej można łatwo rozpoznać – są oznaczone etykietką „BIO” lub „EKO”.

 

Dla kogo?

Dla każdego! Ekologiczne produkty przeznaczone są dla wszystkich osób, bez względu na wiek, płeć czy stosowaną dietę. Szczególnie zaleca się, aby spożywały je młodsze dzieci oraz osoby ze skłonnościami do alergii pokarmowych.

 

Za i przeciw „EKO”:

 

Zalety:

·      duża ilość witamin i składników mineralnych – wykazano, że eko żywność zawiera przeciętnie ponad 25% więcej witaminy C, około 20% więcej żelaza i prawie 30% więcej magnezu niż żywność konwencjonalna,

·      lepszy smak i aromat,

·      metody produkcji żywności ekologicznej są przyjazne środowisku – zastosowanie nawozów naturalnych poprawia strukturę gleby oraz chroni mikroorganizmy żyjące na terenie upraw,

·      zawiera dużo mniej azotanów, metali ciężkich, fosforanów i pozostałości pestycydów.

 

Wady:

·      cena – produkty wytwarzane metodami ekologicznymi są znacznie droższe od produktów konwencjonalnych,

·      utrudniony dostęp – żywność ekologiczną można kupić tylko w specjalistycznych sklepach bądź bezpośrednio u producentów,

·      krótszy termin przydatności do spożycia.

 

Źródła:

·      https://bioplanet.pl/zywnosc

·      https://pyszneeko.pl/Ekologiczna-zywnosc-dlaczego-warto-na-nia-przejsc-blog-pol-1591175099.html

·      https://slideplayer.pl/slide/13043606/

·      https://foodfakty.pl/rynek-produktow-bio-rozwija-sie-coraz-szybciej

 

Autor: Ola

 

Obraz: outsideclick z pixabay.com

 

Artykuł powstał w ramach projektu „Młodzieżowa akcja na rzecz środowiska” realizowanego z dotacji programu Aktywni Obywatele – Fundusz Krajowy finansowanego z Funduszy EOG.