Cze 09,2021

TOP 10 KSIĄŻEK DLA RODZICÓW

Bardzo cieszy nas fakt, że obecnie rodzicielstwo jest coraz bardziej świadome. Jedną z głównych cech, która charakteryzuje dzisiejszych rodziców, jest ich podejście do tematu – oni go naprawdę zgłębiają! A przez co? Poprzez CZYTANIE. Oczywiście jest to bardziej domeną mam, ale one przecież świetnie potrafią przekazać tę wiedzę mniej czytającym tatom 😊 Efektem tych zmian w podejściu jest wysyp poradników i książek na temat wychowania i rodzicielstwa. Naprawdę jest mnóstwo godnych uwagi pozycji, jednak po prostu nie mamy czasu, by większość z nich (nie mówiąc o wszystkich!) przeczytać, dlatego pokusiliśmy się o przedstawienie własnego zestawienia, ograniczonego do pewnych i sprawdzonych pozycji. Oto nasze TOP 10:

1. Dziewczynka zza zasłony. Uzdrawianie wewnętrznego dziecka – Stella Veritas-Amare

Ten tytuł jest całkiem nowy i nie figuruje jako klasyczny poradnik dla rodziców. Jednak porusza temat bezpieczeństwa psychicznego dziecka, w sposób tak przystępny, że powinien być jedną z topowych pozycji. Książka jest efektem procesu terapeutycznego kobiety, która poprzez błędy wychowawcze z dzieciństwa musiała zmierzyć się z poważnymi traumami w dorosłym już życiu. Ukazanie świata oczami dziecka niejako otwiera nam, dorosłym, oczy na to, jak nawet z pozoru niewinne słowa i sytuacje mogą zranić i zatrzymać się w dziecku. Książka zostaje w pamięci i zdecydowanie zmienia nasze podejście. Powinna być obowiązkową pozycją dla pedagogów i rodziców.

2. Jak mówić by dzieci nas słuchały, jak słuchać by dzieci do nas mówiły? – Adele Faber, Elaine Mazlish

Zestawienie literatury dla rodziców oczywiście nie może powstać bez tej pozycji 😊 To jest swoisty klasyk. Książka zawiera chyba wszystkie niezbędne podstawy do stworzenia dobrej relacji z dzieckiem. Obejmuje ona wiek, w którym dziecko potrafi werbalnie się komunikować. Przedstawiona w formie warsztatu – zawiera mnóstwo przykładów sytuacji, opisów scen, konkretnych zachowań, a także wiele zadań do wykonania. Książka powstała właśnie na bazie wieloletnich warsztatów autorek z rodzicami. Podobnie inne pozycje z tej serii są również szablonowe. W szczególności Rodzeństwo bez rywalizacji.

3. Duże sprawy w małych głowach – Agnieszka Kossowska

Ta pozycja nie tylko nadaje się dla dorosłych, ale także dla dzieci, gdyż głównymi bohaterami są właśnie one i mówią w swoim dziecięcym języku. Krążą głosy, że takiej książki brakowało na polskim rynku. Książka porusza temat niepełnosprawności w szerokim zakresie (niepełnosprawność ruchowa, sensoryczna, intelektualna). Autorka ukazuje życie z chorobą, ale także piękno różnorodności w życiu i w świecie. W tej książce nie znajdziecie rozczulania się i litości, tylko konkretne komunikaty, ogrom wiedzy i profesjonalne podejście do niepełnosprawności, bez strachu. Ta lektura uczy, co tak NAPRAWDĘ znaczą równość, szacunek, empatia, tolerancja i pomoc.

4. Mamy dla Mamy. Tom Iciąża i Tom IImacierzyństwo

Topowa pozycja dla świeżo upieczonych rodziców. Poruszone zostały tu najróżniejsze zagadnienia, począwszy od formalnych spraw urzędowych, poprzez ciążę, narodziny dziecka, a na jego rozwoju i zdrowiu kończąc. Tomy obejmują szeroki zakres tematyczny, stanowią swoiste kompendium, idealne dla osób nielubiących sięgać do kilkunastu książek, a do jednej większej, do której można wracać. Kolejną zaletą jest przekazanie aktualnej i rzetelnej wiedzy osadzonej w polskich realiach. Pomimo obszerności wszystko opisane jest krótko i konkretnie. Książka jest realizacją projektu, do którego zaangażowało się ponad 1000 kobiet.

5. Księga rodzicielstwa bliskości – William & Martha Sears

Książka poświęcona noworodkom od pierwszych chwil życia. Oparta na naukowych badaniach, przybliża teorię psychologiczną, mówiącą, że jakość naszych relacji społecznych i rodzinnych zależy od „odpowiedzi” opiekuna/rodzica na potrzeby dziecka już od pierwszych chwil życia. Podkreśla i wyjaśnia znaczenie tytułowej bliskości w życiu całej rodziny, napisana wspólnie przez obojga rodziców. Zasadniczą zaletą książki jest jej forma – nie narzuca konkretnych zasad, a raczej daje wskazówki i narzędzia do działania.

6. W głębi kontinuum – Jean Liedloff

Tytuł, który powinien przeczytać każdy – nie tylko rodzic czy przyszły rodzic, ale każdy myślący człowiek. Książka jest przedstawiona z bardzo ciekawej perspektywy, autorka bowiem wysuwa wnioski na bazie obserwacji plemienia Indian. Opowiada, co tak naprawdę kieruje naszym zachowaniem. Nie jest to forma naukowa i rady nie są poparte badaniami, jednak na bazie własnej logiki i intuicji autorka przekazuje bardzo trafne spostrzeżenia skłaniające do refleksji.

7. Bobas lubi wybór – Tracey Murkett, Gill Rapley

Jak wprowadzać pokarmy do diety maluszka? W tej lekturze znajdziesz odpowiedź na to pytanie. Poradnik poświęcony tematowi odżywiania niemowlaka nadaje się naprawdę dla każdej mamy. W przystępny sposób przybliżone zostają zasady Baby-led weaning, czyli naturalnej metody wprowadzania pokarmów do jadłospisu dziecka. Zastosowane wskazówki zdecydowanie zaowocują w przyszłości brakiem wystąpienia problemu „niejadka”.

8. Idealny rodzic nie istnieje – Kamil Nowak

Książka charakteryzująca się bardzo prostym i dosadnym językiem. Napisana przez ojca – nie pedagoga ani specjalisty od wychowania, jak podkreśla autor. Opiera się wyłącznie na własnym doświadczeniu, dzięki czemu zyskuje na autentyczności. Posiada wiele wymownych ilustracji, może aż zanadto, ale obrazki przecież lepiej zapadają w pamięć 😊 Bardzo optymistyczna i z dużą dawką humoru, lekka, z luzem, ale zarazem wartościowa i pokrzepiająca. Daje inną perspektywę rodzicielstwa w czasach, kiedy wszystko ma być idealne.

9. Rodzice w akcji. Jak przekazywać dzieciom wartości – Monika & Marcin Gajda

Na wstępie należy zaznaczyć, że książka ta przekazuje wartości chrześcijańskie, jednakże jest ona tak uniwersalna i praktyczna, że nadaje się dla każdego. Kwestia wiary jest poruszona, ale nie zajmuje głównego miejsca. Pokazuje, w jaki sposób mówić i docierać do dzieci, aby przekazywać im wartości, nauczyć samodzielności i wyznaczyć granice. Okraszona anegdotami z życia autorów, humorem i celnymi wskazówkami.

10. Self-reg. Jak pomóc dziecku (i sobie) nie dać się stresowi i żyć pełnią możliwości – Stuart Shanker, Teresa Barker

Last but not least! Książka ta jest formą zdecydowanie bardziej wymagającą, ze względu na ilość odniesień do badań i sformułowań naukowych, ale jest naprawdę warta wysiłku. Żyjemy w czasach, kiedy na nasze dzieci oddziałuje zdecydowanie większa presja (Internet, social media) niż kiedyś, dlatego właśnie warto zgłębić tę lekturę. Zawiera ona ogrom wiedzy o funkcjonowaniu naszego umysłu i emocji, przedstawia metodę samoregulacji, dzięki której dziecko nauczy się wpływania na swoje zachowanie i emocje. Co doradzić dziecku, kiedy przeżywa frustracje, napotyka trudności, jest impulsywne? Odpowiedź znajdziecie w tej książce 😊

Autor: Gosia

Źródło grafiki głównej: www.crello.com