lis 23,2021

Recykling i upcykling – segregowanie odpadów

“Recykling jest słuszny, a upcykling jest modny i słuszny”[1]. Taką tezę prawie 20 lat temu postawili Wiliam McDonough oraz Michael Braungart, autorzy wydanej w 2002 roku książki Cradle to Cradle: Remaking the Way We Make Things. Za twórcę terminu „upcykling” uznawany jest niemiecki architekt Reiner Pilz. Choć trend ten na świecie znany jest od blisko 30 lat, w Polsce niestety mało kto wie, na czym on polega i jak można go wykorzystać. Czym więc jest upcykling? Jak podaje Wikipedia, jest to „forma przetwarzania wtórnego odpadów, w wyniku którego powstają wyroby o wartości wyższej, traktowane jako wartościowe surowce”[2]. Mówiąc inaczej, upcykling jest wyższą formą recyklingu, zakładającą przetwarzanie surowców wtórnych w taki sposób, by efektem tego procesu było powstanie rzeczy o wartości wyższej niż wartość pierwotnych materiałów. Na przykład może to być wykonanie mebli z palet, torebki ze starych materiałów albo domów mieszkalnych z kontenerów morskich.

Zdj. 1 https://www.wgl.pl/

Drugie życie odpadów

Przez lata żyliśmy w przekonaniu, że to, co nie jest już potrzebne, po prostu ląduje w koszu. I już. Dziś jednak wiemy, że większość odpadów nadaje się do ponownego użycia. Takie podejście powoduje przede wszystkim zahamowanie zwiększania ilości produkowanych odpadów, a także pozwala na zmianę ich funkcjonalności bądź przetworzenia ich na zupełnie coś nowego. Jak podaje serwis www.propertydesign.pl, „już z 600 puszek można wykonać ramę do roweru; z trzech – oprawki do okularów. Z kolei z 35 popularnych butelek PET można wyprodukować bluzę z polaru”[3]. Warto także pamiętać, że upcykling to nie tylko określony sposób produkcji towarów. To także istotny głos w dyskusji na temat odpowiedzialności za nasze otoczenie. Widoczne gołym okiem, zachodzące zmiany klimatyczne nie pozostają bez wpływu na życie mieszkańców naszej planety. Więc co powinniśmy zrobić? Segregować! Naturalnie. J

Ciekawostki[4]

Czy wiesz, że:

– Jedna plastikowa butelka rozkłada się ok. 500 lat, a aluminiowa puszka
od 200 do 400 lat.

– Puszki aluminiowe można poddawać recyklingowi nieskończoną ilość razy. Przetworzenie tony aluminium to oszczędność 4 ton rudy i 700 kilogramów ropy naftowej.

– Niemal cały samochód (80–95%) przeznaczony do złomowania nadaje się do recyklingu.

– Do produkcji 1 tony papieru potrzeba ok. 17 drzew. Te drzewa wyprodukowałyby w ciągu roku tlen, który wystarczyłby dla 170 osób.

Opakowania szklane można przetwarzać nieskończoną ilość razy. Ponowne wykorzystanie jednej szklanej butelki to oszczędność 1100 W energii, której potrzeba do wyprodukowania nowej. Tyle energii wystarczy, by przez 5,5 godziny oglądać telewizję lub 22 godziny pracować przy komputerze.

Jedna bateria z zegarka elektronicznego może zatruć aż 400 litrów wody. Nie wyrzucaj baterii do kosza. Oddawaj je w punkcie zbiórki albo wrzucaj do specjalnego pojemnika w sklepie.

Ręczniki papierowe, zatłuszczony papier czy chusteczki higieniczne nie nadają się do recyklingu. Wyrzuć je do śmieci zmieszanych.

Karton po mleku ma wartość energetyczną, która pozwala zasilać żarówkę o mocy 40 W przez 1,5 godziny.

W ciągu roku wyrzucasz ok. 66 plastikowych butelek PET. Nie pozwól, aby zalegały na składowisku – segreguj!

Autor: Andrzej

Przypisy:

[1] https://www.products.pcc.eu/pl/blog/upcykling-wyzsza-forma-recyklingu/

[2] https://pl.wikipedia.org/wiki/Upcykling

[3] https://www.propertydesign.pl/design/185/wartosciowe_smieci_czyli_drugie_zycie_odpadow,32063.html

[4] https://naszesmieci.mos.gov.pl/ciekawostki

grafika tytułowa: archiwum własne

Artykuł powstał w ramach projektu „Młodzieżowa akcja na rzecz środowiska” realizowanego z dotacji programu Aktywni Obywatele – Fundusz Krajowy finansowanego z Funduszy EOG.