Sty 28,2020

Porady dotyczące odkrywania ukrytych talentów u dzieci (+ ciekawy test na odkrywanie talentów na końcu artykułu)

Nie możesz spać po nocach, próbując zdecydować, czy twoje 4-miesięczne dziecko powinno zostać gwiazdą rocka, czy grać w hokeja na lodzie? W takim razie ten artykuł jest z pewnością dla Ciebie. (Na marginesie – wyśpij się, proszę. W przeciwnym razie, z wycieńczenia możesz zapomnieć zapisać swoje dziecko na tegoroczny konkurs piękności, a przecież nikt nie chce przegapić tegorocznego dziecięcego konkursu piękności!)

Odkrywanie prawdziwych talentów u dzieci (podobnie jak u dorosłych) nie jest czymś łatwym, więc mamy nadzieję, że nasze porady pomogą Ci w tej ekscytującej, lecz trudnej podróży, która wymagać będzie nieugiętości, wybitnych zdolności obserwacyjnych i świetnej intuicji.

1 Obseeeeerwuj!

Chociaż talenty są często określane jako sekretne czy ukryte, to w rzeczywistości nierzadko jest na odwrót. Pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić przed zapisaniem dzieci na jakiekolwiek dodatkowe zajęcia, to dokładnie przyjrzeć się naszym pociechom.  Jeśli zrobisz to wystarczająco dobrze, możesz dostrzec rzeczy, których wcześniej nigdy nie dostrzegałeś – być może Twoje dziecko uwielbia roboty, być może lubi spędzać czas pośród natury, może kocha biegać – takie małe poszlaki mogą być bardzo przydatne, jeśli chcesz odkryć pasje swojego dziecka.

Poza tym nie zapominaj zadawać sobie pytań takich jak: Czy moje dziecko lubi spędzać czas samodzielnie czy woli zajęcia grupowe? Czy naprawdę lubi rysować, czy to tylko rodzicielska ambicja? Czy jest bardziej wzrokowcem czy słuchowcem? Im lepiej poznasz swoje dziecko, tym większe masz szanse na to, żeby naprawdę zrozumieć jego czy jej zainteresowania i umiejętności.

2. Pytaj, pytaj, pytaj

Rozmawiaj z dziećmi i zadawaj im pytania. Zamiast wpajać najmłodszym, co powinni robić w wolnym czasie, lepiej jest najpierw poznać ich perspektywę. Pokaż im, jakiego rodzaju aktywności są dostępne, a potem daj im samodzielnie zdecydować.

Wiele dzieci nie będzie miało jednej, wyraźnej pasji, którą będą rozwijać przez resztę życia – i nic w tym złego. Dzieciństwo świetnie nadaje się do tego, żeby próbować nowych rzeczy, zmieniać hobby i odkrywać potencjalne talenty. Uczenie się konsekwentności jest ważne, ale to nie oznacza, że dziecko musi zostać profesjonalnym graczem tenisa stołowego, tylko dlatego, że kiedyś lubiło grać ze swoim dziadkiem.

3. Wsparcie

Nawet jeśli Twoim marzeniem było to, żeby córka została YouTuberką, a ona zdecydowała, że bardziej pociągają ją nauki ścisłe – jako rodzic musisz jej pomagać i wspierać ją w jej pasjach.

Pobudzanie różnych zainteresowań w dzieciach (zabieranie ich do muzeów, na wystawy, do kina, czy nawet na plac zabaw) jest integralną częścią bycia ich przewodnikiem po tym fascynującym świecie.

4. Testy osobowości

W zasadzie moglibyśmy zakończyć na tych pierwszych trzech bardzo przejrzystych poradach, ale nie mogłam się powstrzymać, żeby dodać jeszcze tę. Istnieje mnóstwo różnych typów testów, które są dostępne w Internecie – takich, które mogą pomóc Ci zrozumieć, czy twoje dziecko jest introwertykiem czy ekstrawertykiem, sprawdzą jego poziom IQ (dla dzieci powyżej 6. roku życia), wskażą, która półkula mózgu jest dominująca, i wiele innych.

Nikt nie wie do końca, jak bardzo można polegać na takich testach, ale mogą one być miłym sposobem na spędzenie wieczoru, zamiast po prostu oglądać Netflixa. Jeśli okaże się, że lubisz spędzać czas na rozwiązywaniu testów osobowości ze swoim dzieckiem, to możesz też spróbować odkryć, jakiego typu talenty może mieć, wykorzystując jego/jej znak zodiaku.

Specjalnie dla rodziców, którzy lubią rozwiązywać różnego rodzaju quizy, sami przygotowaliśmy ciekawy test na odkrywanie talentów.

Ważne: nie możemy zagwarantować, że rezultaty będą w 100% zgodne z prawdą, więc test rozwiązujcie tylko jako zabawę. Dziękujemy.

Poniżej znajdują się 4 kółka. Pozwól dziecku wybrać to, które podoba mu się najbardziej.

Oto wyniki:

Jeśli dziecko wybrało numer 1: Twoje dziecko jest utalentowane sportowo. Możliwe dziedziny: gimnastyka, koszykówka i piłka nożna. Być może również taniec lub tenis.

Jeśli dziecko wybrało numer 2: Twoje dziecko jest utalentowane artystycznie. Koniecznie udajcie się w ten weekend do galerii sztuki!

Jeśli dziecko wybrało numer 3: Twoje dziecko jest utalentowane w dziedzinie nauk ścisłych i inżynierii. Co powiecie na kurs robotyki? (Więcej możecie się o tym dowiedzieć na naszej stronie głównej!)

Jeśli dziecko wybrało numer 4: Twoje dziecko może być głodne, i warto dać mu, na przykład, pomarańczę. Możliwe też, że zostanie w przyszłości szefem kuchni. Oglądaliście Ratatuj? Teraz może być na to dobry moment.

Podsumowując, tak jak powiedzieliśmy na początku, odkrywanie prawdziwych talentów jest ekscytującą podróżą, która każdego może zaprowadzić w inne miejsce, ale mamy nadzieję, że ten artykuł posłuży za mapę podczas tej cudownej przygody!

Lada/tłumaczenie – Konrad

źródło zdjęcia: https://pixabay.com/pl/ autor IIona Virgin