Lut 24,2021

Plastikowe społeczeństwo

Jednorazowe kubeczki, słomki, siatki na warzywa i owoce dostępne w każdym sklepie, opakowania na szczoteczki do zębów, woreczki śniadaniowe, folie spożywcze, butelkowane wody – jak często korzystasz z tych rzeczy? Czy faktycznie służą jednorazowemu użytkowi? Zapewne w większości przypadków tak.

No właśnie. Plastik – tworzywo wszechobecne, otacza nas na każdym kroku i trudno jest go uniknąć.

Ponad 80% plastiku w oceanach pochodzi z lądu. Nawet jeżeli nie mieszkamy nad morzem, nasze śmieci prawdopodobnie znajdą swoją drogę do morza. Jak to się dzieje? Głównie z trzech powodów:

1. Brak segregacji plastikowych odpadów

Plastik, który nie jest segregowany, trafia na wysypiska śmieci. Podczas takiego transportu często bywa zdmuchiwany przez wiatr, co powoduje, że zaczyna się przemieszczać i może trafić do odpływów czy rzek, które prowadzą do mórz, a te do oceanów.

2. Zaśmiecanie

Odpad, który zaśmieci ulicę, nie pozostanie w miejscu. Deszcze i wiatry przenoszą śmieci do strumieni, rzek i odpływów, przez co przedostają się one do mórz.

3. Produkty, które dostają się do odpływu

Podobnie jak w poprzednich przypadkach, wszystko co trafia do odpływu, dostanie się do mórz i oceanów. Wiele produktów codziennego użycia, takich jak mokre chusteczki, patyczki do uszu, produkty higieny osobistej zostają przez nas spuszczone do toalety. Nawet z naszych ubrań podczas prania przedostają się do wody mikrofibry, które są zbyt małe, aby mogły zostać odfiltrowane przez oczyszczalnie ścieków.

KILKA FAKTÓW W LICZBACH:

• Co roku około 8 mln ton plastiku trafia do oceanów. 70% z tego tonie, lądując na dnie oceanu.
• USA wyrzuca rocznie 38 bilionów butelek po wodzie, co oznacza 2 mln ton plastiku lądującego na wysypiskach.
• Każdego roku wyrzuca się 80 milionów ton odpadów pochodzących z plastikowych opakowań jedzenia.
• Większość plastiku, który pływa w ocenach pochodzi tylko z 6 krajów: Tajlandia, Chiny, Wietnam, Filipiny, Indonezja, Sri Lanka.
• Średnia produkcja tworzyw sztucznych wynosi 359 mln ton rocznie.
• Szacuje się, że około 90% nadmorskich gatunków ptaków chociaż raz zjadło plastik w swoim życiu.

Od momentu, kiedy czytasz ten artykuł zostało wyprodukowane : 1 621 706,121 kg plastiku na świecie !

Dryfująca wyspa śmieci?

Miliony rozprzestrzenionych drobinek plastiku wielkości mniejszej niż główka szpilki (które powstały z rozpadu większych plastikowych przedmiotów, takich jak butelki, kubeczki itd.) dryfuje po oceanie. W przypadku małej ilości pożywienia, w niektórych miejscach stworzenia morskie zjadają plastik, który przypomina im plankton. Mikrogranulki pochodzące z plastiku występują także w pastach do zębów, które wędrują do oceanów, a później są zjadane przez istoty morskie.

Czy plastik jest w naszym łańcuchu pokarmowym i jak na nas wpływa?

Kiedy ryba zjada mikroplastik dryfujący w wodzie morskiej, toksyny dostają się do jej organizmu, krwiobiegu, przenikają do jej mięśni, następnie trafiają do naszych żołądków. Co się dzieje dalej? Szkodliwe związki oszukują organizm, który traktuje je jak hormony, przez co następują zaburzenia gospodarki hormonalnej, a to w konsekwencji wpływa na procesy zachodzące w organizmie takie jak: metabolizm, wzrost, rozmnażanie, rozwój, pracę narządów.

Plastikowe opakowania użytkowe w naszym żywieniu

Prawdopodobnie większość produktów plastikowych posiada działanie estrogenne. Polega to na tym, że związki chemiczne (takie jak bisfenol A lub ftalany) dostając się do organizmu stymulują wydzielanie estrogenu. Estrogeny to grupa hormonów, które między innymi odpowiadają za prawidłowy rozwój układu rozrodczego, przede wszystkim kobiet, a w mniejszym stopniu mężczyzn. Karmiąc niemowlę przez podgrzaną plastikową buteleczką dożywiamy go hormonem, który zagraża jego zdrowiu i życiu. Co więcej okazuje się, że styropian, lateks i silikon również cechują się takim działaniem. Gorące substancje w kontakcie z tymi materiałami przyspieszają proces uwalniania szkodliwych związków chemicznych.

Niemieckim śladem?

Jako pierwsze państwo na ziemi Niemcy wprowadzili prawo nakazujące producentom plastiku branie odpowiedzialności za utylizację wszelkich opakowań, które sprzedają. Powołano do tego specjalną jednostkę nadzorującą składowanie plastiku. Powstały maszyny, do których wrzuca się opakowania, takie jak na przykład: plastikowe butelki po wodzie. Maszyna je skanuje odnajdując producenta, któremu są one odsyłane. Producent przekazuje je firmom, które zajmują się ich recyklingiem. Klient dostaje za każdą zwróconą butelkę kilka gorszy, dlatego też, regularnie zbierane i zwracane, nie zaśmiecają ulic. Czyż nie jest to rewelacyjne rozwiązanie?

10 wskazówek, by uniknąć nadmiernej produkcji plastiku:

1. Idąc do kawiarni i zamawiając na wynos bierz swój kubek.
2. Nie zostawiaj plastikowych butelek po wodzie blisko zbiorników wodnych.
3. Zaprzestań używać plastikowych sztućców, nie kupuj ich.
4. Nie kupuj plastikowych słomek.
5. Segreguj każdy plastik.
6. Zamiast herbaty w torebkach wybieraj tą sypaną.
7. Wybieraj produkty plastikowe pochodzące z recyklingu.
8. Wybieraj ubrania stworzone tylko z naturalnych materiałów.
9. Nie kupuj warzyw i owoców pakowanych w plastik.
10. Unikaj kosmetyków z zawartością mikroplastiku.

Artykuł powstał w ramach projektu „Młodzieżowa akcja na rzecz środowiska” realizowanego z dotacji programu Aktywni Obywatele – Fundusz Krajowy finansowanego z Funduszy EOG.

Źródła:

Inspiracją artykułu był film dokumentalny dostępny na Netflixie – Plastic Ocean – niezwykle uświadamiający

Raport Tworzywa Sztuczne: Fakty 2020 PlasticEurope

źródło grafiki: https://crello.com