Nelson Mandela, Prezydent Republiki Południowej Afryki i aktywista walczący o równość rasową, powiedział, że: „Edukacja to najpotężniejsza broń, jakiej możesz użyć, żeby zmienić świat.“ Wierzymy w to równie mocno, dlatego też powołaliśmy do życia Fundację Edukacyjną im. Władysława Śmiałka. Jej głównym celem jest wsparcie szkół zlokalizowanych na wsiach i w małych miasteczkach. Obecnie współpracujemy ze szkołami: w Hołubli, Paprotni, Przesmykach i Krześlinie – w powiecie siedleckim.

Dzieci pochodzące z niewielkich miejscowości mają utrudniony dostęp do zajęć pozalekcyjnych związanych z kulturą, sztuką, czy nauką. Chęci rodziców są ogromne, niestety bardzo często brakuje czasu oraz możliwości, aby pociechy na tego typu zajęcia dowieźć. Opiekunowie marzą o lepszej przyszłości dla swoich podopiecznych, a my te marzenia pragniemy uczynić możliwymi do realizacji.

Stare przysłowie mówi: „Nie przyszła góra do Mahometa, Mahomet musi przyjść do góry”. Dlatego też bierzemy sprawy w swoje ręce i „przynosimy“ zajęcia artystyczne do szkół. Będziemy organizować warsztaty plastyczne, taneczne, teatralne, lekcje języka obcego, pogadanki, spotkania z podróżnikami i innymi ciekawymi świata, którzy mogą stać się inspiracją albo wzorem do naśladowania dla naszych podopiecznych. Zajęcia będą pełne zabawy i humoru, a jednocześnie mają nieść ogromną wartość edukacyjną. Jesteśmy też otwarci na nowe idee ze strony rodziców, nauczycieli oraz samych zainteresowanych, czyli dzieci. To Wy nam powiecie, jakie warsztaty, czy zajęcia są Waszymi wyśnionymi, a my postaramy się takie zorganizować.

Zarząd Fundacji:

Prezes Zarządu – Izabela Zientara

Członek Zarządu – Marcin Zientara

Nasz Patron i Dziadziuś Marcina, Tata Mamy Marcina – Władysław Śmiałek

Wspaniały zespół WOLONTARIUSZY:

Max Czaplicki – twórca artykułów na blogu, opiekun TikToka

Ewa Gizińska – twórczyni artykułów na blogu

Ala Jodczyk – twórczyni artykułów na blogu

Marcin Lenkowski – ilustrator witryny, www.instagram.com/teironius, www.teironius.pl

Konrad Maciaszek – tłumacz artykułów z języka polskiego na angielski i z angielskiego na polski 🙂

Ewa Pudzianowska – twórczyni artykułów na blogu

Lada Rutkovskaya – twórczyni artykułów na blogu

Małgosia Sasim – twórczyni artykułów na blogu, opiekunka Facebooka

Nasze działania rozpoczęliśmy 1 stycznia 2018 roku. Jeśli masz ochotę śledzić poczynania Fundacji Śmiałka zapraszamy na stronę: www.fundacjasmialka.pl oraz na nasz świeżutki fanpage Facebook’a (link, czyli ikonka Facebooka znajduje się na dole tej strony). Jeśli jesteś zainteresowany wglądem w Statut, który stanowi podstawę naszych działań, znajdziesz go tutaj.

Sprawozdanie finansowe za rok 2018 dostępne jest pod tym linkiem.

Sprawozdanie finansowe za rok 2019 dostępne jest tutaj.