Maj 24,2021

Eko moda

Czy w czasach rozbuchanego konsumpcjonizmu moda może być etyczna? Tak! Mało tego: zrównoważona moda staje się trendy! Czym ona jest i jakie eko marki odzieżowe wybierać dowiecie się w tym opracowaniu. Zostańcie ze mną 😉

Czy myśląc o modzie widzicie przed oczami wielkopowierzchniowe sklepy w galeriach handlowych po sufit wypełnione ubraniami, torebkami, butami i akcesoriami? A może nieskończone wybiegi dla modelek prezentujących piękne ciuchy podczas organizowanych na całym świecie fashion week? Ilość produkowanej odzieży przeraża. Szybka moda powstająca w Bangladeszu, Indiach i Chinach ma ogromny, destrukcyjny wpływ na środowisko oraz społeczeństwa. Każdego dnia w fabrykach powstają tony ubrań, przeważnie syntetycznych. Wyobraźcie sobie, że JEDNO pranie akrylowych swetrów pozostawia po sobie ponad 700 tysięcy włókien, które zostają odprowadzone do rzek i innych ujść wodnych… Badania wykazały, że aż 70% ryb wyłowionych z Atlantyku miało w sobie resztki mikroplastiku! Tkaniny zanieczyszczają ziemię i nasze pożywienie. Produkowane są z pochodnych ropy, która nie ulega biodegradacji i pozostaje w ekosystemie na długie lata… Warunki pracy, w których powstaje szybka moda, często urągają godności ludzkiej. Fabryki nie spełniają wymogów bezpieczeństwa, płace są minimalne, pracownicy nie mogą zakładać związków zawodowych, zwykle pracują nadliczbowo, nie posiadają ubezpieczenia, nie mają szans walczyć o swoje prawa. W zakładach często zatrudniane są dzieci i młodzież. To wszystko tylko po to, aby zaspokoić potrzeby konsumpcyjne mieszkańców „cywilizowanego” Zachodu. Jak zatrzymać to niemoralne szaleństwo? Jak być świadomym i odpowiedzialnym konsumentem? Co możesz zrobić, aby chociaż trochę poprawić losy świata już dziś?

I. Wybieraj marki kładące nacisk na ekologię! Kupuj mniej, ale świetnej jakości ubrań, które produkowane są z organicznych, przyjaznych środowisku materiałów, ślad węglowy jest niewielki (bo odzież powstaje tam, gdzie jest sprzedawana), posiadają uznane certyfikaty (np. Global Organic Textile Standard, Fairtrade), zatrudnieni cieszą się pełnią praw, a ich praca odbywa się w bezpiecznych warunkach.

Polskie eko marki to:

1. Osnowa -ubrania idealne do budowy szafy kapsułowej, projekty dla kobiet i mężczyzn, duży wybór.

Piszą o sobie: „Osnowa powstała, ponieważ chcemy budować markę prawdziwie zrównoważoną, która będzie miała pozytywny wpływ na ludzi i nasze otoczenie. Tworzymy w zgodzie z naszymi wartościami – zależy nam na jakości materiałów, cenimy szlachetne krawiectwo, darzymy szacunkiem doświadczonych rzemieślników i nie jest nam obojętna kondycja naszej planety.”

2. Koko World –ubrania, biżuteria, torebki w niezwykłe wzory i kolory inspirowane różnymi kulturami z całego świata.

Piszą o sobie: „Kochamy oryginalne wzory, kolory i projekty inspirowane kulturami świata. Naszą misją jest tworzenie kolekcji, które pomysłem i wykonaniem wychodzą daleko poza przeciętność. Nie chcemy jednak przyczyniać się do szkód, jakie przemysł odzieżowy wyrządza ludziom i środowisku. Dlatego sprzeciwiamy się idei fast fashion i tworzymy modę na własnych zasadach.”

3. Limitless – przepiękne torebki, saszetki, kopertówki wykonywane ręcznie.

Piszą o sobie: „LIMITLESS to nowy sposób myślenia o zrównoważonej modzie. Wszystkie torby i akcesoria są wykonywane ręcznie z ekologicznej skóry lub ekoskóry pozyskanej z fabryk obuwia i odzieży. Oznacza to, że każdy element jest traktowany indywidualnie, dzięki czemu każdy produkt jest wyjątkowy. LIMITLESS charakteryzuje się prostym i ponadczasowym designem, który ma na celu uzupełnienie różnorodnych stylizacji oraz ograniczenie konieczności kupowania nowych trendów. W proces produkcyjny firma angażuje kobiety i mężczyzn po 50 roku życia, którzy stracili pracę w wyniku cyfryzacji i automatyzacji.”

4. Pontiki– kolorowe, niepowtarzalne ubranka dla dzieci.

Piszą o sobie: „Jesteśmy małą firmą rodzinną, dlatego w naszą pracę wkładamy całe serca. Od początku ważna jest dla nas filozofia marki. Tworzymy ekologiczne produkty i czujemy się odpowiedzialni za ludzi, którym powierzamy wyprodukowanie naszych ubranek. Dzięki certyfikatom FAIRTRADE i GOTS wiemy, że na żadnym ze szczebli produkcji nie są łamane prawa człowieka, a użycie substancji chemicznych jest ograniczone do minimum. Nasze produkty są naturalne, etyczne i przyjazne dla środowiska.”

5. NAGO –minimalistyczne ubrania, które pomogą zbudować bazę.

Piszą o sobie: „Nasze ubrania są ekologiczne, produkowane w sposób świadomy i zrównoważony. Optymalizujemy zużycie materiałów, stawiamy na funkcjonalność produktów, a proces powstawania naszych kolekcji jest ściśle kontrolowany i przebiega w zgodzie z zasadami sprawiedliwego handlu. Wybieramy rozwiązania, które ograniczają szkody dla środowiska.

6. Argentum Yacht Tuning– torby i torebeczki ze zużytych żagli.

Piszą o sobie: „Argentum Yacht Tuning, to niewielka polska firma, zajmująca się wytwarzaniem toreb i torebek ze zużytych żagli. Właściciele poszukują żagli, które przeżyły już wiele przygód, wybierają odpowiednie, czyszczą je i dają drugie życie. Wewnątrz każdej torby umieszczany jest stempel z pozycją geograficzną, która wskazuje, gdzie żagiel spędził większość swojego życia. Każda z toreb jest unikatowa, została zaprojektowana i uszyta ręcznie w Poznaniu.”

7. Mon Petit Bébé –wykonane z największą dbałością ubranka dla dzieci i niemowląt.

Piszą o sobie: „Produkcja ubranek dziecięcych Mon Petit Bébé oparta jest całkowicie na bazie najwyższej jakości bawełny organicznej i jest poprzedzona szczegółowymi pracami projektowymi oraz analizą potrzeb rynku.  Nasze przędze i materiały sprowadzane są z Peru, gdzie w dżungli rośnie najlepsza na świecie bawełna organiczna PIMA.”

Zagraniczne eko marki:

1. Nudie Jeans szwedzka marka, której dżinsy szyte są z bawełny ekologicznej pochodzącej z indyjskiej organizacji Chetna Foundation. Fundacja ta współpracuje z drobnymi i marginalizowanymi rolnikami.

2. Dedicated – duńska marka tworząca piękne ubrania dla kobiet i mężczyzn. Posiadają certyfikaty GOTS i Fairtrade.

3. Mud Jeans –holenderska marka produkująca wegańskie dżinsy, które nie tylko sprzedaje, ale również wypożycza. Spodnie uszyte są z certyfikowanej bawełny, a do ich barwienia używa się ozon, co redukuje negatywny wpływ na środowisko i zdrowie pracowników.

4. Po-Zu – brytyjska marka tworząca obuwie z innowacyjnych materiałów: włókna ze skórki ananasa, łuski kokosowej, łupin orzechów, kauczuku, lokalnie pozyskiwanego korku.

5. Kowtow – marka z Nowej Zelandii wykorzystująca bawełnę ekologiczną, wolną od GMO i szkodliwych pestycydów.

II. Kupuj w second handach, vintage storach, wyprzedażach garażowych! Jest to niezawodny sposób na znalezienie niepowtarzalnych ubrań świetnej jakości. Z drugiej ręki, używane, im dłużej w obiegu, tym bardziej ekologiczne.

Najciekawsze sklepy vintage dostępne online:

III. Przerabiaj, kreuj, zmieniaj, przetwarzaj swoje własne ubrania w nową jakość! Popuść wodze wyobraźni. Nic Cię nie ogranicza, a efekt może przewyższyć oczekiwania. Kilka pomysłów macie tutaj:

IV. Jeśli chcesz pozbyć się odzieży, a jest ona w dobrym stanie, nie wyrzucaj! Przyjrzyj się akcji takiej jak: ubraniadooddania.pl (Twoje ciuchy zamienione na złotówki wesprą wybraną przez Ciebie fundację) lub wrzuć do kontenera PCK. Czerwony Krzyż współpracuje z firmami, które w 100% zagospodarują Twój odpad, a w najgorszym przypadku zamienią na paliwo alternatywne.

Nasza planeta jest tak bardzo zanieczyszczona tonami odpadów, że warto ją wesprzeć w walce o lepsze jutro. Jeżeli każdy z nas będzie kupował bardziej świadomie i odpowiedzialnie, poprawimy losy świata i ludzkości. Małe kroki, wymienione powyżej, na początek wystarczą.

Autor: Iza

Artykuł powstał w ramach projektu „Młodzieżowa akcja na rzecz środowiska” realizowanego z dotacji programu Aktywni Obywatele – Fundusz Krajowy finansowanego z Funduszy EOG.

Bibliografia:

Grafika autorstwa Marcina Lenkowskiego, jego instagram to @teironius, zaś strona internetowa to www.teironius.pl

Tkaniny naturalne, sztuczne i syntetyczne. Dlaczego materiał ma znaczenie?

Small Versatile bag