Kwi 20,2021

Eko angielski

W dzisiejszych czasach tak łatwo zapominamy o tym, że zostaliśmy stworzeni do życia w symbiozie z naturą… Jakość naszego istnienia zależy od kondycji Matki Ziemi (The Mother Earth). Niestety, wraz z rozwojem cywilizacji (civilisation development) znajduje się ona w coraz bardziej opłakanym stanie (miserable condition). A najgorsze jest to, że to my, ludzie się do tego przyczyniamy. Na szczęście wciąż możemy zrobić coś dobrego. W jaki sposób dbać o środowisko naturalne (the natural environment)?

1. WASTE SEGREGATION AND RECYCLING.

Nie zdajemy sobie sprawy, jak ważna jest segregacja odpadów (waste segregation). Z pozoru tak błaha czynność, jaką jest wyrzucenie śmieci do odpowiednich kontenerów (dustbins) przyczynia się do ratowania planety. Posegregowane odpady łatwiej poddać powtórnej obróbce (recycling), dzięki czemu dajemy im drugie życie, redukujemy ilość odpadów na wysypiskach śmieci (landfills) oraz zużycie surowców naturalnych (natural resources). Jest to też spora oszczędność (saving). Warto pamiętać o segregacji niebezpiecznych odpadów, takich jak np. rozpuszczalnik (solvent) czy różnego rodzaju środki chemiczne (chemicals). Nieposegregowane, wyrzucone np. do zlewu, powodują skażenie (contamination) wód i gleb (soil). Nie zapominajmy również o szkle. Szkło (glass) jest bardzo ważnym tworzywem, powstałym z naturalnych składników, a co za tym idzie, zdrowszym zarówno dla Nas jak i Matki Ziemi. Dlatego starajmy się używać szklanych butelek zwrotnych (returnable bottles).

2. LET’S TALK ABOUT PLASTIC.

Kartonik po soku, słomka do picia, popularna jednorazowa torebka na zakupy… Co łączy te produkty? Otóż, są zrobione z plastiku (plastic). W przeciwieństwie do szkła, jest on znacznie tańszym tworzywem, ale niestety także szkodliwym (harmful), zarówno dla zdrowia, jak i środowiska. Do mórz i oceanów trafiają tony plastiku, który staje się pożywieniem dla ryb i owoców morza. Ryby często odnoszą przez to obrażenia, na skutek których umierają. Te, nafaszerowane plastikiem, którym jakimś cudem uda się uniknąć śmierci, spożywamy my. Wyobraź sobie, że zjadasz plastikową butelkę… raczej nie jest ona smaczna, a na skutek zaśmiecania mórz i oceanów, właśnie tak może wyglądać los nasz i naszej planety. Zastanawiasz się, co możesz zrobić, by tego uniknąć? Zmniejsz użycie plastiku do minimum (to the bone). W jaki sposób? W bardzo prosty. 😉 Idąc na zakupy, zaopatrz się w torbę wielokrotnego użytku (bag-for-life). Dzięki takiemu rozwiązaniu, nie będziesz już musiał/a korzystać z jednorazowych toreb (disposable bags), które potrzebują nawet 300 lat na rozkład! (decomposition). Wyobrażasz to sobie? Niewinna torebka może zaśmiecać środowisko nawet przez 300 lat… Ponadto, jeśli kiedykolwiek staniesz przed wyborem między napojem w butelce plastikowej a tym w szklanej, postaraj się postawić na szkło. Z pewnością to droższa inwestycja, ale też zdrowsza.

3. SAVE WATER.

Oszczędzanie wody? Pewnie myślisz, że to tylko kwestia finansowa i nie ma nic wspólnego ze środowiskiem. Otóż, ma i to bardzo dużo. Woda to życie, a każdego dnia jest jej coraz mniej. Codziennie wysycha kolejne jezioro, kolejna rzeka. Dlatego tak ważne jest oszczędzanie wody (water saving). Zamiast długich kąpieli w wannie, może czasem warto wziąć szybki prysznic? Pozostając przy higienie. Znasz to uczucie, kiedy myjesz zęby, nucisz w głowie melodię, a Twoim akompaniamentem jest strumyk wody, płynący z kranu? Pewnie nawet nie zdajesz sobie sprawy, ile wody właśnie zmarnowałeś/aś. Dlatego zakręcaj kurek (turn off the tap), kiedy to tylko możliwe. Dla ciebie to jedynie sekundowa czynność, a dla Matki Ziemi ratunek przed suszą (drought). Zmiana niektórych nawyków (habits) może również okazać się pomocna. Czy wiesz, że do wyprodukowania jednej koszulki zużywa się ok. 1.516 litrów wody? Zwykle nawet nie zdajemy sobie z tego sprawy, kupując kolejny top, bluzkę, czy dżinsy… Inną produkcją, która pochłania litry wody jest produkcja mięsa. Czy wiesz, że do produkcji 1kg wołowiny potrzeba aż 14.500 litrów wody?
A gdyby tak podjąć wyzwanie (take up a challenge) i ograniczyć spożycie produktów mięsnych (cut down on meat)?

4. REDUCE AIR POLLUTION.

Mówiliśmy o zanieczyszczeniu wód i gleb. Tymczasem jednym z najbardziej powszechnych zagrożeń ekologicznych jest zanieczyszczenie powietrza (air pollution). Każdego dnia do atmosfery dostaje się dwutlenek węgla (carbon dioxide) – CO2. Szacuje się, że największy procent CO2 emituje sektor energetyczny. To Ty decydujesz, czy powietrze, którym oddychamy będzie czyste, czy nie. Wszystko, co wkładasz do pieca (furnace), przedostaje się do atmosfery. Dlatego tak ważne jest, by substancje, które spalamy były naturalne i nie szkodziły środowisku. Jednymi z najbardziej powszechnie stosowanych materiałów opałowych (fuel materials) są węgiel kamienny (hard coal) oraz drewno. W przeciwieństwie do węgla brunatnego (brown coal), plastiku, opon (tyres) i innych tworzyw sztucznych (plastics), które są niedozwolone (prohibited) i szkodliwe, nie emitują one żadnych toksyn (toxins). Drugim największym emitorem dwutlenku węgla jest transport. Samochód, który do tej pory wydawał ci się nieskazitelnym wynalazkiem, wydziela spaliny (fumes). Na skutek tak wysokiej eksploatacji pojazdów, powietrze jest mocno zanieczyszczone (polluted). Wspomniane wyżej spaliny wraz z dymem i mgłą tworzą zjawisko atmosferyczne zwane „smogiem” (ang. smoke/ frog = dym/ mgła). W jego skład wchodzą związki chemiczne (chemical compounds) oraz pyły (particulates), które są bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia. Smog przyczynia się do wielu chorób układu oddechowego (respiratory system), w tym nowotworów (cancers). Niestety, wciąż utrzymuje się na wysokim poziomie. Jeżeli ta informacja Tobą wstrząsnęła, muszę cię zmartwić – dwutlenek węgla przyczynia się także do globalnego ocieplenia (global warming) czy powiększenia dziury ozonowej (ozone layer). W praktyce oznacza to gwałtowny wzrost temperatury (temperature rise) oraz zwiększoną emisję promieniowania ultrafioletowego (ultraviolet light), które jest szkodliwe dla człowieka. Kolejnym czynnikiem (factor), który również zagraża ekosystemowi jest wycinka lasów (deforestation). Głównym powodem wylesienia, jest chęć zagospodarowania terenów leśnych pod gospodarcze oraz pozyskiwanie drewna na opał. W ten sposób przyczyniamy się do powstawania katastrof klimatycznych (climate disasters) takich jak: susza, powódź (flood), czy nawet lawina (avalanche). Nie zapominajmy, że lasy są domem wielu ssaków (mammals) i ptaków (birds). Wycinając lasy, przyczyniamy się do wymierania gatunków (species extinction). Nie bez powodu lasy, w szczególności deszczowe (rain forests ), nazywane są „płucami Ziemi”. Produkują bowiem dużą ilość tlenu. Wycinając je, przyczynimy się natomiast do uwalniania zwiększonej ilości niesławnego dwutlenku węgla.

Jak pewnie zdążyłe/aś zauważyć głównym winowajcą jest CO2. Dlatego musimy zrobić wszystko, by zmniejszyć emisję dwutlenku węgla. Ty też możesz to zrobić. Wystarczy, że w piękny, słoneczny dzień zrezygnujesz z podróży samochodem na rzecz przejażdżki rowerem czy spaceru. Myślę, że nie jest to duże wyrzeczenie. A kiedy zdasz sobie sprawę, że właśnie przyczyniłe/aś się do uratowania planety, poprawy własnego zdrowia, nawet zwykły spacer może okazać się satysfakcjonującą przygodą.

Pamiętaj, nie trzeba być fanatykiem ekologii (eco freak), by pomóc Matce Ziemi. Czasami mały krok dla człowieka to wielki krok dla ludzkości (That’s one small step for a man, one giant leap for mankind).

Autor: Ewa

Artykuł powstał w ramach projektu „Młodzieżowa akcja na rzecz środowiska” realizowanego z dotacji programu Aktywni Obywatele – Fundusz Krajowy finansowanego z Funduszy EOG.

Obraz Siggy Nowak z Pixabay