październik 10,2020

Co mówi o Tobie imię Twojego dziecka?

Zdradź mi imię swojego dziecka, a powiem ci, kim jesteś.

Podczas wybierania imienia dla dziecka w grę mogą wchodzić różne czynniki: twoje pochodzenie społeczne, wierzenia religijne, doświadczenia życiowe, a nawet programy telewizyjne, które oglądasz (w 2018 roku 560 dzieci otrzymało imię Khaleesi – wszystko dzięki popularności Gry o Tron).

Wpisz imię swojego dziecka i od razu poznaj swoje ukryte cechy osobowości:

Wpisz imię dziecka …

Zobacz wynik

Ups, zapomnieliśmy o zautomatyzowaniu tego systemu.

Jednak, mówiąc szczerze, najpewniej i tak nie zadziałałby idealnie – w końcu każdego dnia pojawiają się nowe imiona dla dzieci. W maju 2020 roku Elon Musk z radością wyjawił imię swojego noworodka – X Æ A-12. Trudno natomiast powiedzieć, co sprawiło, że zdecydował się na tak nietypowy wybór.

Aby zatem zrozumieć, co wpływa na decyzje rodziców w kwestii doboru konkretnego imienia, przyjrzyjmy się kilku odkryciom z książki Laury Wattenberg pt. Baby Name Wizard.

1) Twoje dziecko ma tradycyjne imię

W Polsce, w 2019 roku, to były najpopularniejsze imiona dla dzieci:

1 Zuzanna 1 Antoni
2 Julia 2 Jan
3 Zofia 3 Jakub
4 Maja 4 Aleksander
5 Hanna 5 Szymon
6 Lena 6 Franciszek
7 Alicja 7 Filip
8 Maria 8 Mikołaj
9 Oliwia 9 Wojciech
10 Amelia 10 Adam

Jak można łatwo zauważyć, tradycyjne imiona takie jak Wojciech i Maria były częstym wyborem wśród polskich rodziców. Według Baby Name Wizard, jeśli decydujesz się na tradycyjne imię dla swojego dziecka, to najprawdopodobniej jesteś osobą konserwatywną i możliwe, że martwisz się o to, aby się wpasować. Nie należy tego postrzegać jako coś złego – badania przeprowadzone przez Savage’a i Wellsa pokazują, że osoby z popularnymi tradycyjnymi imionami zdają się mieć większe szanse na powodzenie w życiu, więc to dobre wieści dla twojego dziecka! Dla przykładu, podczas przeglądania podań o pracę, kierownicy działów HR częściej wybierają kandydatów o znajomych i tradycyjnych imionach.

2) Twoje dziecko ma bardzo nietypowe imię

Jeśli, tak jak Elon Musk, również rozważasz nazwanie swojego dziecka X Æ A-12, to możliwe, że lubisz się wyróżniać. „W kwestii dziecięcych imion trwa teraz rewolucja i dla niektórych rodziców im bardziej nietypowe imię, tym lepiej” – mówi Laura Wattenberg. Wraz z wyraźniejszym przejściem społecznym w kierunku indywidualizmu ludzie zaczęli coraz bardziej wykorzystywać swoją wyobraźnię w wymyślaniu imion dla dzieci. Nie ma w tym nic złego – być może pewnego dnia Candelaria stanie się równie popularna jak Anna. Wybór imienia to kwestia od zawsze zmieniających się trendów, które nigdy nie były tak różnorodne jak dzisiaj.

3) Twoje dziecko ma imię związane z kimś z rodziny

Ten wariant jest dość prosty – jeśli nadajesz dziecku imię po kimś z rodziny, to najpewniej cechuje cię sentymentalizm. Imiona były przekazywane z pokolenia na pokolenie i ten trend nadal utrzymuje się w wielu krajach. Warto również wspomnieć o osobach, które otrzymały imię po ojcu – na przykład Robert Downey Jr. O ile kiedyś była to norma, o tyle obecnie używanie własnego imienia do nazwania swojego dziecka może być postrzegane przez społeczeństwo jako narcyzm.

4) Twoje dziecko ma imię typu unisex

Niektórzy socjologowie twierdzą, że rodzice, którzy wybierają dla swojego dziecka imię pasujące do obu płci, chcą dać mu solidną przyszłość. Tego typu rodzice są skupieni na karierze i cechują się asertywnością. Innym powodem takiej decyzji może być nowy trend na wychowywanie dziecka w sposób płciowo neutralny. Nie jest on zbyt popularny w Polsce, natomiast w Stanach Zjednoczonych niektórzy rodzice wolą nadawać dzieciom imiona typu unisex, aby przyjmować ideę płynności płci.

Jeszcze kilka dekad temu wybór imienia dla dziecka był o wiele mniej skomplikowany. W Japonii, na przykład, ludzie wykorzystywali liczebniki do nazywania swoich dzieci: pierwszy, druga… (Ichiro, Jiro…). Jean Twenge, autorka The Narcissism Epidemic: Living in the Age of Entitlement mówi: „Kiedyś wybieranie imienia dla dziecka było łatwiejszą decyzją. Teraz trzeba znaleźć złoty środek między imieniem, które nie jest zbyt popularne, a takim, które nie jest zbyt dziwne”.

Podsumowując, dobór imienia dla dziecka nie jest dziedziną nauki, a raczej kreatywnym procesem, wyjątkowym w przypadku każdej rodziny. Aby znaleźć odpowiednie imię, można czerpać inspiracje z wielu źródeł – osobistych doświadczeń życiowych, kalendarza z imieninami lub światowego rankingu najpopularniejszych imion. Przy okazji – co skłoniło was do wyboru imienia waszego dziecka?

Bibliografia:

1) https://ciekawostkihistoryczne.pl/2020/02/19/nie-wiesz-jak-dac-dziecku-na-imie-sredniowieczni-rodzice-nie-mieli-z-tym-problemu-nazywali-wszystkich-potomkow-tak-samo/

2) https://www.gov.pl/web/cyfryzacja/znamy-najpopularniejsze-imiona-2019-roku

3) https://www.babynamewizard.com

4) https://edition.cnn.com/2019/05/13/us/game-of-thrones-baby-names/index.html

5) https://www.washingtonpost.com/technology/2020/05/08/musk-grimes-baby-name/

6) https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00224545.1948.9918930

7) https://www.livescience.com/9027-baby-names-reveal-parents.html

8) https://www.todaysparent.com/pregnancy/baby-names/when-did-naming-your-kid-after-yourself-become-a-parenting-faux-pas/

9) „The Narcissism Epidemic: Living in the Age of Entitlement” Jean Twenge

Źródło grafiki: Pixabay