
BARDZIEJ WEGE, BARDZIEJ EKO!
Segregacja śmieci, oszczędność wody, ograniczenia emisji spalin – te kwestie najczęściej wymieniamy, kiedy mówimy o tym, jak dbać o środowisko. A czy nie powinniśmy zacząć od naszej diety? Jak podaje GUS, konsumpcja mięsa w Polsce ma tendencję wzrostową. Spożycie mięsa na 1 osobę w gospodarstwie domowym ogółem wyniosło 62,4 kg w 2018 roku. Jest to dużo, gdy zestawimy te dane ze średnią na świecie – 33,7 kg na 2020 rok. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak niekorzystnie produkcja mięsa wpływa na środowisko.
Zacznijmy od problemu WYLESIANIA. Produkcja paszy dla zwierząt oraz przygotowywanie powierzchni pod hodowlę wymaga sporego zużycia terenów. W większości przypadków odbywa się to drogą eliminacji lasów, które oczyszczają powietrze, pochłaniając groźne emisje dwutlenku węgla, a także są naturalnym środowiskiem wielu gatunków roślin i zwierząt.
Kolejnym ważnym aspektem jest ZUŻYCIE WODY. Produkcja mięsa (obejmująca wszystkie etapy, które się na nią składają), pochłania znacznie więcej wody niż uprawa roślin przeznaczonych do spożycia. Poniżej znajdują się przykładowe szacowania zużycia wody dla konkretnych rodzajów mięsa:
Produkcja 1 kg mięsa: | Zużycie wody w litrach: |
Wołowina | 15 415 |
Drób | 4 325 |
Wieprzowina | 5 988 |
Baranina | 10 412 |
Źródło: The Guardian, https://www.theguardian.com/news/datablog/2013/jan/10/how-much-water-food-production-waste
Ostatnim równie ważnym czynnikiem szkodzącym środowisku jest EMISJA METANU. Metan to gaz cieplarniany, który działa gorzej niż znany większości dwutletek węgla. Przyczynia się on do zatrzymywania ciepła w atmosferze, a wytwarzany jest przez bydło hodowlane jako skutek uboczny trawienia, jak i podczas rozkładu krowich odchodów. Na dostawanie się tego gazu do atmosfery ma wpływ również wspomniane wyżej wylesianie.
Zatem świadoma rezygnacja z produktów pochodzenia zwierzęcego może okazać się zbawienna w skutkach dla naszej planety. Mamy obecnie i tak wiele kryzysów ekologicznych, a produkcja mięsa tylko przyczynia się do ich pogłębiania. Gdyby każdy z nas spożywał je maksymalnie 3 razy w tygodniu, różnica byłaby ogromna. Mało tego, służyłoby to również naszemu zdrowiu, gdyż nadmierne spożycie mięsa zwiększa ryzyko udarów, zawałów serca, złego cholesterolu itd. Wielu naukowców, pytanych o szkodliwość składników wykorzystywanych w produkcji warzyw (tutaj takie związki jak pestycydy) i produktów pochodzenia zwierzęcego (tutaj wszelkiego rodzaju antybiotyki), wskazuje, że rośliny są bezpieczniejszym towarem niż mięso.
Zainspiruj się wege przepisami!
Poniżej kilka linków do fascynujących blogów z przepisami na wegepyszności:
1. https://vege-kika.blogspot.com/
2. https://veggieola.blogspot.com/#
3. https://www.jadlonomia.com/
4. https://kuchniaagaty.pl/kategoria/przepisy/vege
Autor: Gosia
Bibliografia:
https://stat.gov.pl/aktualnosci/korekta-danych-o-spozyciu-miesa-w-publikacji-rolnictwo-w-2019-r-,309,1.html
https://www.theguardian.com/news/datablog/2013/jan/10/how-much-water-food-production-waste
https://ekoguru.pl/baza-wiedzy/wplyw-produkcji-miesa-na-srodowisk
źródło grafiki: www.crello.com
Artykuł powstał w ramach projektu „Młodzieżowa akcja na rzecz środowiska” realizowanego z dotacji programu Aktywni Obywatele – Fundusz Krajowy finansowanego z Funduszy EOG.