O projekcie

Fundacja Śmiałka otrzymała dotację w programie Aktywni Obywatele – Fundusz Krajowy na realizację projektu „Młodzieżowa akcja na rzecz środowiska”. W projekcie udział wezmą uczniowie klas szóstych z sześciu szkół podstawowych. Są to placówki znajdujące się w: Przesmykach, Paprotni, Suchożebrach, Hołubli, Krześlinie i Pruszynie. Głównym celem projektu jest zmotywowanie społeczności lokalnej do zaprzestania wywożenia śmieci do lasów oraz zaangażowanie Młodych w aktywną ochronę ekosystemów na wsi.

LEŚNE Q&A

Skąd pomysł na projekt środowiskowy?

Nie da się ukryć, że do lasów wywozi się góry śmieci. Mieszkańcy okolicznych miejscowości, odpowiedzialni za ten proceder, nie zdają sobie sprawy, jak groźne jest takie postępowanie. Toksyny z rozkładających się nieczystości zatruwają gleby i wody podziemne, szkodzą roślinom, zwierzętom oraz samym ludziom. Chcemy zatrzymać ten proces, aby lasy i łąki mogły odetchnąć pełnią swoich zielonych płuc.

Jak długo potrwa projekt „Młodzieżowa akcja na rzecz środowiska”?

Projekt rozpoczął się 1 lutego 2021, a potrwa do 30 kwietnia 2022 roku, łącznie 15 miesięcy.

Kto weźmie udział w projekcie?

Głównymi beneficjentami projektu będą uczniowie klas szóstych z sześciu miejscowości powiatu siedleckiego (87 osób). Do projektu zaprosimy również rodziców, nauczycieli, przedstawicieli urzędów gmin, przedstawicieli Lasów Państwowych i WFOŚiGW, księży z okolicznych parafii, lokalne media. Młodzież poprowadzi zajęcia edukacyjne dla maluszków w przedszkolu i zerówce. Krótkie filmy – kampanie społeczne, nawołujące do ochrony natury i zrealizowane przez Młodzież, będą skierowane do wszystkich mieszkańców okolicznych wsi.

Kto będzie prowadził zajęcia/szkolenia/warsztaty w ramach projektu?

Profesjonaliści, eksperci w swoich branżach. Szkolenia z debat oksfordzkich poprowadzi Poznańska Liga Debat, akcję sprzątania lasów – Grupa EkoLogiczna z Siedlec, warsztaty teledyskowe – specjalista doświadczony w filmie i montażu itp.

Gdzie można znaleźć informacje na temat projektu w trakcie jego trwania?

Na facebooku Fundacji Śmiałka (Fundacja Edukacyjna im. Władysława Śmiałka), na naszym TikToku (@polish_school_is_cool), a także na stronie internetowej Fundacji Śmiałka – fundacjasmialka.pl/aktywni-obywatele.

Kto zyska na projekcie?

Przede wszystkim nasze lasy i łąki 🙂 Oraz uczniowie, którzy, dzięki projektowi, nabędą nowe umiejętności, a także cała społeczność lokalna, gdyż będzie mogła cieszyć się długimi spacerami w czystym środowisku.