Harmonogram wydarzeń

Marzec 2021

Spotkanie klas szóstych z koordynatorami projektu. Taaak! Oto nadszedł ten moment – wkrótce Was poznamy 🙂 Ja, Iza (koordynator zdalny) i Emilka (koordynator stacjonarny) przedstawimy Wam grafik projektu. Wytłumaczymy wszystkie szczegóły, odpowiemy na pytania. Każdy z Was wybierze sobie rolę w projekcie… Będzie to lider, prawa ręka lidera, TikTok master, rzecznik prasowy, fotograf, reżyser etiudy filmowej, scenarzysta etiudy filmowej itp. Kochani Młodzi, dzięki takiej dawce odpowiedzialności poczujecie ciężar, ale też radość z wykonywanych zadań! Obiecujemy Wam, że każdy znajdzie coś dla siebie 🙂 Chcemy, abyście czerpali pełnymi garściami z możliwości uczestniczenia w naszym przedsięwzięciu. To właśnie Wy będziecie głównymi katalizatorami wszystkich akcji!

UPDATE 🙂 Spotkania odbyły się pomiędzy 5 a 18 marca. W naszych naradach udział wzięło 82 uczniów klas szóstych ze szkół w: Przesmykach, Paprotni, Hołubli, Krześlinie, Suchożebrach i Pruszynie. Każde spotkanie trwało 40 minut. Założyliśmy grupy na Messengerze, aby pozostać w kontakcie. Nasza dzielna Młodzież obrała sobie zadania – każdy z uczniów już wie nad jaką rolą będzie się skupiał, aż do końca projektu 🙂

Marzec - Maj 2021

Na horyzoncie właśnie pojawił się Pan Jan Piosik i jego zespół z Fundacji „Projekty Edukacyjne”. To oni poprowadzą sześć sześciogodzinnych warsztatów dla uczniów oraz ośmiogodzinne szkolenie dla dwunastu pedagogów. Uczestnicy będą zgłębiać tajniki debaty oksfordzkiej. Po przeszkoleniu będą mogli przeprowadzić debatę w klasie i rozstrzygnąć problem wywozu śmieci do lasu. Czy warto to robić? Jakie są za i przeciw? Spór będzie ważki, więc oczekujemy wnikliwych argumentów i ciekawych rozstrzygnięć.

UPDATE Szkolenia odbyły się pomiędzy 9 a 27 kwietnia. W warsztatach udział wzięło 84 uczniów i 12 nauczycieli. Spotkania dla dzieci trwały 8 godzin lekcyjnych, dla pedagogów – 6. Młodzież dowiedziała się, czym jest debata oksfordzka, jakie są jej cechy i z czego się składa. Następnie nasi Młodzi sami wzięli udział w swojej pierwszej debacie, podczas której strony propozycji dyskutowały ze stronami opozycji. Pedagodzy również uczestniczyli w ich debiutanckiej dyspucie w stylu oksfordzkim. Ich wnioski były bardzo wnikliwe, ale też nierzadko zabawne. Po zakończonych zajęciach nauczyciele wzięli udział w ankiecie ewaluacyjnej. Szkolenia poprowadził Pan Jan Piosik oraz Pan Krzysztof Buła. Nad sprawami technicznymi czuwała Pani Julia Walczyńska.

Kwiecień - Czerwiec 2021

Dzień Ziemi zbliża się wielkimi krokami. Uczcimy go przeprowadzając sześć akcji sprzątania lasów. Nasza Młodzież wraz z rodzicami, nauczycielami, przedstawicielami urzędów gmin i Nadleśnictwa Siedlce wybierze się do okolicznego lasu, aby uprzątnąć go. Do dyspozycji wszystkie klasy otrzymają worki kompostowalne i rękawiczki biodegradowalne.  Akcje poprowadzi Grupa EkoLogiczna z Siedlec. Będą one pretekstem do rozmowy o środowisku lokalnym.

UPDATE 🙂 Akcje sprzątania lasów przekładamy na wrzesień ze względu na obostrzenia pandemiczne. Nie wyobrażamy sobie przeprowadzenia jej w „wirtualu”. Widzimy się w przyszłym roku szkolnym!

Czerwiec - Wrzesień 2021

A teraz coś specjalnego 🙂 Bohaterowie naszego projektu poprowadzą zajęcia edukacyjne dla… przedszkolaków i uczniów zerówek!!! Tak, to będzie totalna petarda! Każda grupa przedszkolna otrzyma zestaw materiałów plastycznych, aby móc stworzyć piękne prace, na których odnajdziemy czyste lasy i łąki… Nasza Młodzież przekaże dzieciakom najważniejsze informacje o tym, dlaczego warto dbać o środowisko, a śmieci lepiej wyrzucać do koszy. Porozmawiamy również o recyklingu i tajemniczym słowie o nazwie upcykling. Nie sądzicie, że takie zajęcia przyniosą same korzyści i wzmocnią więź pomiędzy naszymi kochanymi Maluchami, a ich starszymi kolegami ze szkoły?

Wrzesień 2021 – Styczeń 2022

A oto nasze „koniki”:

Warsztaty z kompetencji miękkich dla Młodzieży,

Warsztaty „Jak przeprowadzić skuteczną kampanię społeczną?” dla Młodzieży.

UPDATE 🙂 17, 18, 19, 24, 25 i 26 maja odbyły się fantastyczne warsztaty pt. „Czym jest kampania społeczna i jak sprawdzić jej skuteczność?”. Szkolenia poprowadziła cudowna Roksana Korczyk z agencji marketingowej weloveit.pl. Każde z nich trwało 2 godziny lekcyjne oraz składało się z części teoretycznej i części praktycznej. Skąd pomysł na takie warsztaty? Jak wiadomo, nasi dzielni uczestnicy projektu „Młodzieżowa akcja na rzecz środowiska” będą tworzyli krótkie etiudy filmowe, które mają zmotywować społeczność lokalną do zaprzestania wyrzucania śmieci do lasu. Właśnie te filmiki staną się swoistymi kampaniami społecznymi, nawołującymi do zmiany postaw i podejścia do kwestii środowiskowych. O czym była mowa na szkoleniach? Otóż, Pani Roksana opowiedziała Młodzieży, czym jest kampania oraz podała jej przykłady. Zwróciła uwagę na to, że istnieją kampanie lokalne i globalne. Wskazała, że warto zacząć zmieniać świat, działając na korzyść najbliższej okolicy. Zainspirowała naszych nastolatków słowami, że mają moc wpływania na losy Matki Ziemi. Następnie przedstawiła narzędzia wykorzystywane w kampaniach, z podziałem na te występujące online oraz offline. Po krótkiej, acz treściwej, teorii, grupy przeszły do tworzenia własnych plakatów z hasłami nawołującymi do ochrony natury. Uczniowie popisali się wyobraźnią i kreatywnością. W Galerii możecie obejrzeć ich fantastyczne pomysły oraz małe dzieła sztuki. Wielkie dzięki, Pani Roksanko, za moc inspiracji! Pozdrawiamy cały zespół weloveit.pl!

Warsztaty teledyskowe „Jak kręcić dobre filmiki telefonem komórkowym?” dla Młodzieży.

Prawdziwe sztosy w naszym projekcie! Młodzież zdobędzie kompetencje, które pozwolą im się lepiej odnaleźć na rynku pracy w przyszłości… Umiejętność panowania nad stresem, czy wystąpień publicznych okażą się potrzebne również w życiu. Wiedza na temat skutecznej kampanii społecznej/reklamy/przekazu to zastrzyk interesujących informacji, które być może zainspirują naszą Młodzież do zgłębienia tematu… Wisienką na torcie i naszym asem w rękawie będą warsztaty teledyskowe. W czasach TikToka i Instagrama totalny must dla młodego pokolenia. Nauczymy się, jak tworzyć przyciągający uwagę, ale wartościowy content 😀

Zostańcie z nami!

Informacje w tej zakładce będą na bieżąco aktualizowane.