Gru 07,2020

5 edukacyjnych prezentów na tegoroczne Boże Narodzenie

Ze względu na zbliżające się święta, czas pomyśleć o prezentach. I chociaż słodycze zawsze są świetnym rozwiązaniem, to mogą nie być tak trafne pod kątem samokształcenia, jak pomysły, które dla was przygotowaliśmy 😊 Co wy na to, aby w tym roku podarować najbliższym coś, co można wykorzystać do nauki i rozwoju? No i, rzecz jasna, nie zapomnijcie też o kartce świątecznej!

1) Kursy/warsztaty

W poprzednich latach „doświadczenia” zaczęły stawać się modne, podczas gdy „przedmioty” coraz bardziej odchodziły w niepamięć. Cóż, ufundowanie komuś wizyty w SPA czy skoku na spadochronie to nie najgorsze pomysły, ale równie miło byłoby zaoferować szansę na nauczenie się czegoś nowego. I pamiętajcie – w grę wchodzą nie tylko kursy stacjonarne; na wielu platformach e-learningowych również dostępne jest mnóstwo warsztatów.

Poniżej znajduje się tylko kilka pomysłów, które mogą was zainspirować:

– Kursy kreatywne (fotografia, malowanie akwarelą, projektowanie graficzne, animacja, makrama, projektowanie mody, kaligrafia, tatuaż, obróbka drewna, ceramika, hafciarstwo itd.)
– Kursy związane z jedzeniem i piciem (dla baristów, barmanów, gotowanie, degustacja wina)
– Kursy sportowe (taniec, yoga, medytacja, samoobrona, jazda na rolkach itd.)
– Kursy związane z biznesem i technologią (Photoshop, podstawowe programowanie, marketing, storytelling, zarządzanie finansami itd.)
– Kursy muzyczne (śpiew, gra na instrumencie)
– Kursy językowe

2) Książki

Już wiedzieliście, że to znajdzie się na liście, prawda? Cóż, chyba możemy się zgodzić, że książka to zawsze świetny prezent.

Ale pozwólcie, że zaoferuję jedno współczesne urozmaicenie – subskrypcję na audio booki! W dzisiejszych czasach wiele osób lubi słuchać książek czy podcastów, więc może warto to rozważyć (poza tym dobrze dać odpocząć oczom).

3) Wymowne członkostwa

Zawsze marzyłam o zostaniu członkinią galerii sztuki czy muzeum – dzięki temu mogłabym przychodzić na każdą wystawę, aż w końcu zostałabym profesjonalną krytyczką sztuki (jeśli moi znajomi to czytają, to to podpowiedź dla was!). Ale oprócz muzeów wiele innych miejsc również oferuje systemy członkostwa – na przykład oceanaria, zoo, społeczności poetyckie itd. Wybierzcie to, co wam się podoba.

4) Gry planszowe

Chociaż nie jest to idealny prezent dla wszystkich, to gry planszowe potrafią dostarczać wiele rozrywki i jednocześnie być edukacyjne. Tak się składa, że na naszym blogu mamy świetny artykuł, w którym wymienione są wszystkie najlepsze gry planszowe dla dzieci, jeśli chcecie się zagłębić w temat.

Oprócz tego uwielbiam wykorzystywać gry planszowe do nauki języka. Na przykład gry, w których trzeba wybrać kartę z zapisanym na niej słowem, a następnie opisać je w obcym języku – proste, ale cieszy.

5) Rzeczy związane z nauką i rozwijające mózg

Istnieje mnóstwo zestawów naukowych dla dzieci, ale nie zapominajmy, że dorośli też od czasu do czasu mogą się dobrze przy nich bawić. Oto kilka pomysłów:

– Teleskop, mapa nieba
– Puzzle IQ (metalowe i drewniane łamigłówki)
– Programowalne roboty
– Puzzle
– Drewniane modele

Dzięki za przeczytanie! Mamy nadzieję, że znaleźliście coś, co wam się przyda. Nie przestawajcie się dokształcać i wesołych świąt! 😊

Lada/tłumaczenie Konrad

źródło grafiki: https://pixabay.com/pl/