Lis 02,2020

5 polskich startupów, które zmieniają branżę EdTech

Nasz zespół w Fundacji Śmiałka zawsze wypatruje nowych trendów w dziedzinie edukacji. W końcu innowacja napędza równość edukacyjną, a także dostarcza nowych możliwości zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Okazuje się, że jest kilka polskich startupów, które zaczynają na nowo kształcić tę branżę. Przyjrzyjmy się im.

1) Voc App

Nauka języka to wciąż wyzwanie, więc wspaniale widzieć, że polskie startupy chcą oferować nowe rozwiązania w tym zakresie.

Nauka słownictwa jest, dla mnie, prawdopodobnie najbardziej żmudną częścią nauki nowego języka, więc jestem bardzo podekscytowana, aby zobaczyć, jak VocApp zoptymalizuje ten aspekt. Ich aplikacja – Fiszkoteka – wykorzystuje karty z obrazkami i słówkami do nauki różnych języków – w tym xhosa, urdu, galeickiego szkockiego i białoruskiego (z racji tego, że urodziłam się na Białorusi, bardzo się ucieszyłam, gdy zobaczyłam, że był on na liście). Więc jeśli zastanawialiście się kiedyś, jak zaimponować ludziom na imprezie – po prostu nauczcie się paru słów w rzadkich językach, korzystając z Fiszkoteki i po problemie!

O ile nie jestem jeszcze w stanie ocenić, czy nauka słownictwa z Fiszkoteką działa, to ogólny zamysł i design aplikacji wydają się obiecujące.

2) Brainly

Ten przypadek jest dość niejednoznaczny. Brainly to miejsce, gdzie można uzyskać pomoc z zadaniami domowymi – można zadać dowolne pytanie i otrzymać odpowiedź od rówieśników lub ekspertów w danym temacie. Wadą jest tutaj fakt, że platforma może przyczynić się do pogłębiania lenistwa uczniów oraz ich niechęci do samodzielnego rozwiązywania zadań. Z drugiej strony jest to największa sieć służąca uczeniu się – a w świecie mediów społecznych zdecydowanie miło widzieć miejsce, gdzie użytkownicy skupiają się na przekazywaniu wiedzy.

Warto też zwrócić uwagę na to, jak Brainly się zmieniło. Gdy strona wystartowała w 2009 roku, nazywała się Zadane.pl, a dopiero później urosła do rozmiarów międzynarodowej platformy, która zebrała 30 milionów dolarów w rundzie finansowania Serii C w 2019.

3) Novakid

Novakid jest po to, aby pomóc najmłodszym efektywnie uczyć się angielskiego. System wydaje się dość podobny do niektórych chińskich platform (takich jak 51talk, VIPKID, Magic Ears, GoGo Kid), gdzie nauczyciele angielskiego łączą się z dziećmi przez internet i prowadzą przyjemne, indywidualne lekcje.

Dziś użytkownicy z ponad 40 krajów korzystają z platformy Novakid, która została nazwana jednym z najbardziej obiecujących europejskich startupów w dziedzinie edukacji.

Źródło grafiki: https://pixabay.com/pl/

4) Tomorrow

Tomorrow skupia się na rynku EdTech typu B2B (który również zaczął się powiększać od początku pandemii), gdzie wprowadza się rozwiązania wykorzystujące technologię VR. Startup wykonał już ponad 340 poważniejszych projektów e-learningowych.

Wykorzystanie technologii VR w edukacji jest z pewnością intrygujące. To, co szczególnie mnie zainteresowało, to wymieszane nauczanie, które oferuje Tomorrow – w ten sposób kursy VR i stacjonarne uzupełniają się nawzajem w celu zwiększenia skuteczności.

Tomorrow wykorzystuje technologię VR również w celach medycznych oraz w sztuce.

5) Skriware

Skriware jest tak świetne, że sama byłam zaskoczona. Oferują oni jedyny w swoim rodzaju ekosystem edukacyjny, który wspiera edukację typu STEAM – jest to zintegrowane podejście do nauczania, skupiające się na naukach ścisłych (Science), technice (Technology), inżynierii (Engineering), sztuce (Art) i matematyce (Math).

Przy wykorzystaniu nowoczesnych technologii, takich jak drukowanie 3D, robotyka i programowanie, Skriware oferuje praktyczne i interaktywne podejście do nauki.

Jednym z moich ulubionych elementów Skrilab jest prawdopodobnie SkriBot – robot do samodzielnego montażu, który jest wykorzystywany do nauczania dzieci mechaniki, programowania i inżynierii. Poza samą praktycznością, myślę, że SkriBot jest też dość uroczy i przypomina mi mojego ulubionego robota – WALL-E’ego.

Za każdym razem, gdy słyszę „innowacja” i „startupy”, natychmiast myślę o Silicon Valley, ale to cudownie widzieć tak wspaniałe rzeczy powstające tutaj, w Polsce. Krocząc naprzód, powinniśmy nadal korzystać z dobrodziejstw innowacji, aby czynić nauczanie coraz lepszym.

Lada/tłumaczenie Konrad

Bibliografia

1) https://tracxn.com/explore/EdTech-Startups-in-Poland
2) https://vocapp.com