Sty 16,2020

3 pomysłowe zajęcia uczące dzieci ochrony środowiska

Po tym, jak Greta Thunberg rozpoczęła szkolny strajk klimatyczny, ludzie dostrzegli, że naprawdę każdy jest w stanie coś zmienić. Młodzież na całym świecie wydaje się bardziej zainteresowana ochroną środowiska niż większość dorosłych. Aktywny udział w strajkach a prowadzenie ekologicznego trybu życia to jednak dwie osobne kwestie. Na szczęście istnieją pomysłowe sposoby na to, aby edukować dzieci, które mogłyby pomóc rówieśnikom (i ich rodzicom) lepiej dbać o środowisko.

Zanim jednak zaczniemy omawiać te wspaniałe sposoby na zaangażowanie dzieci, by „żyły na zielono”, jest jedna rzecz, o której należy wspomnieć, a mianowicie…(werble)…bycie w kontakcie z naturą. Niestety, w dzisiejszych czasach obracamy się pośród rzeczy wytworzonych przez ludzi, a przez to nietrudno o to, by zapomnieć o istocie i pięknie natury. Dzieci mogą się uczyć o ekologii w szkole, ale to z pewnością nie wystarczy, jeśli nie będzie dane im odkryć otaczającego ich świata natury na własną rękę. Należy pamiętać, że doświadczanie cudów Ziemi jest bardzo ważne, by zrozumieć, że warto ochraniać i walczyć o przetrwanie natury. Zatem zanim zacznie się je pouczać i wbijać do głów całą teorię, dlaczego by nie zabrać dzieci na spacer do lasu lub spędzić rodzinny wieczór, oddając się relaksowi nad jeziorem?

Tym pozytywnym akcentem przejdźmy do dalszej części i przyjrzyjmy się paru świetnym zajęciom, które mogą być pomocne w nauczaniu dzieci o ochronie środowiska.

1. Własnoręczne wykonywanie przedmiotów oparte na recyklingu

Od karmników do notatników – jest mnóstwo rzeczy, które można wykonać z materiałów z recyklingu! Najważniejsze, by wytłumaczyć dzieciom, dlaczego używanie tego typu tworzyw jest tak istotne dla naszej planety. Nasze pociechy mogą w rezultacie stworzyć coś pięknego i wyjątkowego, co będzie miało dla nich szczególną wartość, bo wykonały to same. Poza tym, nawet jeśli bransoletka z odpadów nie okaże się tak atrakcyjna jak ta od marki Swarovski, to jedno może być pewne – prace manualne dają mnóstwo frajdy!

1. Poszukiwanie skarbów

Zabawa w poszukiwanie skarbów to świetny sposób na naukę o ochronie środowiska! Zasady są bardzo proste: wszystko, co trzeba zrobić, to stworzyć listę przedmiotów, które dzieci muszą znaleźć w ograniczonym czasie. Przedmioty mogą być różne, w zależności od miejsca przeprowadzania zabawy – rzeczy nadające się do recyklingu, jeśli bawicie się w domu bądź elementy natury, jeśli jesteście na zewnątrz. Tak czy inaczej, ta zabawa to świetny wstęp do rozmawiania na tematy związane z ekologią.

Możecie stworzyć dodatkowe zasady, w zależności od ilości uczestników i tego, jak bardzo chcecie urozmaicić zabawę. Mapa z zaznaczonymi przez tajemniczego Leśnego Czarodzieja punktami może sprawić, że młodzi miłośnicy natury będą bawić się jeszcze lepiej!

1. Tworzenie ogrodu

Nie każdy ma szansę na stworzenie prawdziwego ogrodu z pomidorami, cebulą, marchewkami, rzodkiewkami i małym drzewkiem cytrynowym, ale nawet miniogródek na balkonie może być bardzo pomocny w edukowaniu dzieci na tematy związane z naturą.  Dodatkowo posiadanie własnego małego ogródka przyczyni się do zachowania zdrowej diety.

1. (Mały dodatkowy punkt)

Warto również pamiętać o tym, że w dzisiejszych czasach jest dostępnych zarówno mnóstwo ekscytujących książek dla dzieci, związanych z ochroną środowiska, jak również interaktywnych gier komputerowych, które mogą wzbogacić wiedzę na ten temat.

Na sam koniec – nie zapominajmy o dawaniu dobrego przykładu naszym postępowaniem. Nie ma nic bardziej zwodzącego, niż nauczanie dzieci o sposobach na ochronę planety, by po chwili ignorować te metody w codziennym życiu. Nasze pociechy są mądrzejsze, niż nam się wydaje i bez trudu będą w stanie dostrzec hipokryzję swoich rodziców. Inspirujmy je więc własnymi postawami, by ocalić nasz wspaniały dom – planetę Ziemię.

Lada/ tłumaczenie – Konrad